Geschiedenis

De Abdij van Averbode kan terugkijken op een rijke geschiedenis, die intussen al tien eeuwen overspant. Ze wordt in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Al snel wordt aan landbouw gedaan, wat de leefbaarheid verzekert. Doorheen de eeuwen kent de abdij echter heel wat beproevingen: plunderingen, branden, de pest,… Eind 18de eeuw wordt ze zelfs verkocht en afgebroken.

Vanaf de 19de eeuw gaat het terug bergop. Het kloosterleven wordt hervat en de abdij wordt de spil van heel wat activiteiten: missiewerk, een uitgeverij,… In de 20ste eeuw stichtten de norbertijnen verschillende scholen. Vandaag kijkt de Abdij van Averbode volop vooruit, met onder meer een veelzijdige productenkorf en een gloednieuw belevingscentrum.

De Norbertijnen

De broeders van de Abdij van Averbode behoren tot de orde die werd opgericht door de heilige Norbertus. Daarom worden ze norbertijnen genoemd. Maar ze hebben nog enkele benamingen. Zo verwijst premonstratenzers naar Prémontré, het Franse plaatsje waar de orde in 1121 werd gesticht. Hun witte habijt verklaart dan weer de bijnaam witheren.

Norbertijnen willen net zoals Jezus Christus het evangelie uitdragen, opdat mensen er moed en vertrouwen uit kunnen putten. Maar zij willen dat evangelie evengoed samen waarmaken, als medebroeders in een biddende en dienende gemeenschap. Zo streven ze in hun leven naar eenheid tussen gemeenschapsleven, gebed en pastorale inzet. Meer weten? Bezoek de website van de Abdij van Averbode of volg de Abdij op Facebook.

De abdij bezoeken

Wil je de abdij bezoeken? Dat kan! Overdag kun je het binnenplein van de abdij en de abdijkerk steeds vrij bezoeken. Elke zondagnamiddag tussen Pasen en Allerheiligen kunnen individuele bezoekers om 15u deelnemen aan een abdijbezoek.

Groepen kunnen ook op andere momenten van de week een abdijbezoek aanvragen. Groepsbezoeken worden toegestaan al naargelang de mogelijkheden van de gemeenschap op dat moment. Wil je meer weten over groepsbezoeken, groepsbezinning en onze opendeurdagen? Bezoek de site Onthaal Abdij Averbode!

 

Uitgeverij

De Abdij van Averbode was bijna een eeuw de thuisbasis van Uitgeverij Averbode. Die is intussen uitgegroeid tot marktleider voor educatieve tijdschriften in België, zowel in het Nederlands als in het Frans. De uitgeverij heeft ook een sterk educatief fonds met leermiddelen en methodes voor het basis-, het secundair en het volwassenenonderwijs. Verder verzorgt ze onder meer ook de distributie van internationale educatieve uitgevers.

Meer weten? Bezoek de site van Uitgeverij Averbode.
Inspirerende uitgaven? Bezoek de site.

Openingsuren

Abdijwinkel

maandagGesloten
dinsdag - zondag10:00 — 18:00


Abdijcafé

maandagGesloten
dinsdag - zondag11:00 — 18:00


Schrijf u in voor onze nieuwsbrief