Sabayon van Averbode bier / appelsien /
crumble van Averbode peperkoek

4 personen

INGREDIËNTEN

Crumble:
25 g Averbode peperkoek
25 g boter (op kamertemperatuur)
25 g bloem
15 g suiker
Sabayon:
5 eierdooiers
5 dopjes (halve eierschaal) Averbode bier
5 dopjes (halve eierschaal) suiker
Afwerking:
4 bolletjes vanille-ijs (of 4 kleine potje vanille-ijs)
1 appelsien, in partjes zonder schil (pelé à vif)
BEREIDING
De crumble en de partjes appelsien maak je best op voorhand klaar.
De sabayon bereid je à la minute.
Crumble:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de peperkoek, de boter, de suiker en de bloem in een blender en mix kort.
Bedek de ovenschaal met een vel bakpapier.
Leg het deeg op de schaal en druk het aan tot een dikke platte koek.
Bak ongeveer 15 min. in de oven tot het gebak goudbruin is.
Laat afkoelen en verkruimel tot een crumble.
Sabayon:
Scheid de eieren en verzamel de dooiers in een kom.
Hou één eierdopje (halve eierschaal) opzij om de suiker en het bier af te meten.
Voeg de eierdopjes suiker en bier toe aan de dooiers.
Klop het mengsel met een garde en zet het vervolgens op een zacht vuur.
Blijf kloppen tot het mengsel dik en schuimig wordt.
Neem de pan van het vuur en klop nog eventjes door.
Afwerking:
Zet vier diepe borden klaar.
Schep in elk bord een portie vanille-ijs.
Verdeel de sabayon over de borden.
Werk af met de partjes appelsien en de crumble.

 

 

 

Share